The houses are situated in a valley in Ponta do Sol, Madeira, characterized by a mix of small banana plantations and single-family houses. A narrow road on the upper side of the terrain gives access to the inclined terrain 3 meters below, that had 2 small stone storages in ruins. The scale of those storages, typical for the traditional construction in this area, was the basis for this project with 2 semidetached holiday houses.

The renovated storages and various new volumes with a similar size were organized sloping down the terrain, creating patios and gardens in between. From the other side of the valley the building shows as a collection of smaller volumes, fitting to the area. 

On the interior the rooms follow the natural inclination of the terrain, allowing the spaces to have a direct connection to the gardens and patios which have different levels of privacy, solar exposure, and shade.

The two houses have a shared pool surrounded by lush vegetation, giving maximum privacy towards the terraces. Each house has a private exterior bathtub. The materials chosen are mostly traditional, natural materials like wooden floors, exposed stone facades for the renovated storages and terraces finished with “calçada portuguesa”, a traditional-style pavement using small basalt stones.

PROGRAM

2 semi-detached houses

LOCATION

Ponta do Sol, Madeira – Portugal

YEAR

2017-2020

STATUS

Completed

CONTRACTOR:

João Martinho Fernandes Construções Unipessoal LDA

PHOTOGRAPHS

Fernando Guerra

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: